Pachinko


Cartea scrisă de Min Jin Lee este despre o familie de coreeni care au imigrat în Japonia și urmărește parcursul lor de la o viață extrem de modestă la o viață privilegiată.

Povestea în sine este captivantă, însă nu asta mă atrage la carte.

Mă atrage un sentiment puternic de legătură cu familia, de apreciere reciprocă, de sacrificiu pentru o viață mai bună. Noi, generația anilor 80 care am trăit în comunism, care știm ce înseamnă să muncești din greu pentru studii și care am văzut în studii singura cale pentru o viață mai bună, ne identificăm foarte bine cu această familie atât de modestă la origini.

Cartea este despre oameni buni, care fac tot ce pot sa ducă o viață curată. Destinul lor se desfășoară în mahalale murdare, iar în momentele de mare impas sunt salvați de un gangster, tatăl nelegitim și aproape neștiut al unuia dintre copii. Averea lor se construiește pe sălile tradiționale de jocuri de noroc. Din afară, destul de murdar. Din interior, tot ce e mai curat și mai înălțător.

Primele pagini, mai ales, am plâns mult citindu-le. Era atât de frumos descrisă dragostea unui tată pentru fiica lui și felul copleșitor de duios în care ea simțea această dragoste! Și mama, o mireasă cumpărată pe un sac de mâncare, dar care se dovedește a fi o femeie de o inteligență, bogăție sufletească și bun simț extraordinare.

De fapt, toți oamenii din carte sunt extraordinari. Tânăra aceasta, fiica extrem de iubită, rămâne însărcinată cu un bărbat mult mai în vârstă. Chiar dacă el o iubește cu adevărat, când află că e căsătorit, tânăra, de o verticalitate extraordinară, refuză să fie amanta lui, in ciuda vieții imposibile care știa că o așteaptă cu un copil fără tată. Apoi se căsătorește cu un pastor, oaspete la hanul mamei ei, pentru a da copilului un nume. Mai departe povestea e marcată de respectul pe care cei doi soți și-l poartă unul altuia, dragostea cu care sunt primiți în familia fratelui mai mare, sacrificiile pe care le fac fiecare din membrii familiei pentru a-l respecta si onora pe cel de lângă el. E impresionant si extrem de frumos. 

Cartea este și despre discriminare, despre cât de absurd și împovărător e sa fii judecat pentru lucruri care practic nu au nici cea mai mica legătură cu tine. Dar pentru mine e un aspect secundar, dimensiunea asta politică e mult depășită mult de dimensiunea umană.

Despre carte, pe site-ul autoarei, cu o recenzie a lui Barrack Obama

https://www.minjinlee.com/book/pachinko/

https://carturesti.ro/carte/pachinko-305969268?gclid=CjwKCAjwgISIBhBfEiwALE19SWxNBD0f7LkiaKgdc4Mj5DKJAoPtNWYzRzManEUAxnXDNSiyphgEVRoCOUAQAvD_BwE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: