21 de lecții pentru secolul XXI


de Yuval Harari

Cartea reprezintă un bun de plecare pentru marile întrebări care (nu) ne preocupă. Ce o să se întâmple cu noi când roboții vor face ce facem noi, doar că mult mai bine? Care sunt reperele spirituale ale omenirii?

Citind Harari, realizezi impactul uriaș pe care îl are tehnologia în societatea actuală și mai ales în societatea viitorului.

Alegerea unei cariere, alegerea partenerului de viață, accesul la diferite resurse, ar putea deveni automatizate. Super-computerele sunt mai rapide, mai eficiente decât oamenii și nu sunt influențabile sau subiective. Din câte am citit în ultimul timp, deja acesta este prezentul unor lucrători pe platforme digitale, care pot fi penalizați, concediați, să li se refuze plata fără a ști cum a „ales” algoritmul.

Un exemplu la îndemână cu privire la modul în care suntem conduși de super-computere în deciziile de zi cu zi este utilizarea aplicațiilor pentru trafic. Drumul către casă îl sugerează navigatorul digital sau telefonul, fiind mai bine informate și mai preformante decât omul aflat la volan. Mai dă și el erori, e adevărat, însă un super-computer trebuie să fie doar mai eficient, nu perfect, pentru a înlocui omul.

Tot computerele vor putea înlocui milioane și milioane de oameni pe piața muncii. Aceștia vor deveni redundanți și dependenți, pentru supraviețuire, de bunăvoința cuiva. Ce se va întâmpla cu ei?

Însă, deși trage un autentic semnal de alarmă, autorul oferă și importante motive de optimism. Unul dintre ele este acela că tehnologia este un dat obiectiv. Este alegerea oamenilor cum îl folosesc.

Prin utilizarea roboților și a super-computerelor se pot face intervenții medicale sau construi proteze care să redea calitatea vieții unor oameni aflați în suferință. Alți oameni pot scăpa de munci dificile, periculoase, repetitive sau umilitoare cu ajutorul roboților. Și în casă, aceștia pot aspira, găti sau spăla, lăsând familiilor un prețios timp de calitate pe care îl pot folosi pentru a se relaxa, cunoaște mai bine și face activități împreună.

Marea întrebare a acestei cărți, din punctul meu de vedere, este dacă va fi tehnologia un substitut al oamenilor, pus în slujba celor bogați și puternici pentru a-i controla pe cei mulți, sau va deveni un instrument care să ajută omenirea să aibă un viitor mai spiritual?

Și, cel mai mare motiv de optimism pentru mine, este exemplul pe care îl dă privind tipografiile. Inițial, au fost folosite pentru a alimenta vânătorile de vrăjitoare și persecuțiile religioase, acum devenind poate cele mai puternice instrumente pentru a influența știința, tehnologia, societate.

În descrierea cărții, pe site-ul lui Yuval Harari, scrie

Miliarde de oameni abia își permit luxul de a investiga aceste chesiuni pentru că avem lucruri mai presante de făcut: trebuie să mergem la serviciu, să ne ocupăm de copii, să ne îngrijim părinții mai în vârstă. Din păcate, istoria nu face concesii. Dacă viitorul umanității se decide în lipsa ta, pentru că ești prea preocupat să îți hrănești și să îți îmbraci copiii – nici tu, nici ei nu veți fi feriți de consecințe. Este injust; dar cine a spus că istoria este justă?

O carte nu oferă oamenilor mâncare sau haine – dar poate clarifica unele lucruri, contribuind astfel la dezbaterea globală. Dacă această carte oferă unei mâini de oameni instrumentele necesare pentru a se alătura dezbaterii privind viitorul speciei noastre, atunci și-a îndeplinit misiunea.

https://www.ynharari.com/book/21-lessons-book/ (traducerea mea)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: