Învățare


Tara Westover

Am citit cartea aceasta în avion. 440 de pagini dintr-o răsuflare, într-un zbor de noapte. Lumea dormea, era liniște deplină, eu doar căutasem să îmi ocup un pic mintea înainte de a mă odihni. Însă, odată începută, s-a cerut citită fără suflare.

Si câteodată, când citești, chiar uiți să mai respiri. Cea mai mică dintre frați, Tara este crescută într-o familie de mormoni habotnici. Lumea ei este populată de conserve de piersici pregătite pentru un buncăr în care se vor adăposti atunci când va veni sfârșitul lumii, de ierburi de leac care se transformă în tincturi care țin loc de medicamente, de nașteri cu moașă, moașa fiind chiar mama ei, de accidente și arsuri deosebit de grave care se tratează acasă. Să mergi la spital e un păcat, să mergi la școală o conspirație guvernamentală, să te ferești de un obiect ascuțit de fier aruncat către tine e ca și cum nu crezi în Dumnezeu.

Lumea aceasta este dominată de un tată care deține adevărul absolut, un tată care, într-un acces isteric pleacă cu toată familia prin furtună, are loc un accident groaznic, după accident nu merge nimeni la spital, pentru ca, după câțiva ani, să facă exact același lucru, cu exact aceleași rezultate, și fără ca nimeni să protesteze. Este un tată pe care ea îl recunoaște, atunci când are studiile necesare, ca suferind de tulburare bipolară, dar fără să fie diagnosticat.

Violența se moștenește, unul din frații ei se transformă într-un abuzator de care nimeni nu o scapă. E un frate adorat, povestea cu el începe cu multă ocrotire și dragoste. Mai mult, când Tara încearcă să își apere sora și familia surorii de acest frate violent, capabil să omoare câinele copilului doar pentru a da o lecție, se naște un mare val de aversiune împotriva ei, inclusiv din partea surorii care ceruse anterior ajutorul.

Dacă s-ar face un film despre această mărturisire, cred sincer că ar fi unul de groază. Scenele sunt de o violență cumplită, incredibilă, năucitoare.

Cartea este însă și despre puterea de a învinge aversitatea. Tara reușește, în ciuda tuturor aversităților, să aibă o educație de cea mai înaltă calitate, să recupereze toți anii în care nu a fost la școală și să devină student în cele mai mari universități ale lumii.

Mai mult, cartea este despre puterea de a-ți asuma propria poveste, de o vedea dintr-o perspectivă nouă și de a găsi aliați acolo unde nu te așteptai.

După ce familia ei de bază o respinge, în unchii și mătușile din partea mamei găsește niște aliați surprinzători, vede alături de ei o altă față a propriei povești, iar frații care înțeleg, ca și ea, adevărata dinamică a familiei, după numeroase frământări, îi devin și ei aliați.

Mama, însă, care a fost moașă împotriva voinței ei, care aproape a murit în accidentul de mașină, care și-a văzut copiii accidentați, arși, ne-educați, care a fost crescută în casă cu covorașe albe imaculate și a trăit alături de soț printre buruieni gata să putrezească, această mamă iubită nu poate să treacă peste cuvântul soțului și preferă să își piardă fiica decât să accepte că aceasta vede viața altfel.

https://www.elefant.ro/invatare-memorii_abfc7158-af4c-4301-861b-d0ad33868cda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: