Supernormal


de Meg Jay 

Autoarea este psihoterapeut și pleacă de la cazuri concrete, ale pacienților săi, pentru a arăta modul în care oamenii pot face față diferitelor traume.

Mai mult, unii dintre ei reușesc să construiască pornind de la aceste adversități strategii pentru o viață mai bună. Adesea îi urmărește durerea, urmele traumei poate nu dispar niciodată, dar suferința este folosită ca un catalizator pentru a reuși în viață. 

Sunt tratate multe tipuri de traumă în copilărie: divorț al părinților și îndepărtarea unuia dintre ei, moartea unuia dintre părinți, alcoolism și/sau violența părinților, violenta între frați, droguri, abuzul în școală din partea colegilor, abuzul sexual din partea unui părinte, frate sau profesor, adaptarea la o situație în care unul dintre frați suferă de o boala gravă etc. 

Cartea am primit-o cadou, la început m-a agasat un pic, mi se părea prea trista.

Însă, pe măsură ce am avansat cu lectura, mi-am dat seama ca este o carte despre optimism, un optimism feroce. Pentru că, în ciuda unui start dificil în viață, personajele reușesc să își depășească această condiție și să aibă succes în viața de adult.

Și despre realism. Probabil ca sunteți la curent cu moda aceasta ca toată lumea să dea vina pe ceva din copilărie pentru a-și justifica eșecurile. Ei bine, lectura acestei cărți aduce un pic de justețe față de această atitudine plângăcioasă și neasumată. Adultul este responsabil pentru modul în care procesează informația, o transformă și o folosește pentru propriul succes sau pentru propriul eșec. 

Dar cel mai mult mi-au plăcut ultimele doua capitole. Pentru că tratează un subiect recurent, fericirea. Cel mai puternic mesaj al cărții e ca fericirea e iubire, scris chiar așa, în trei cuvinte. Atât studiile citate, cât și experiența pacienților, arată că, pe termen lung, iubirea reprezintă cel mai bun predictor al unei vieți fericite și sănătoase. 

Iubirea poate însemna dragostea pe care ai simțit-o în copilărie din partea părinților, poate însemna un frate sau o soră care ți-au fost mereu alături, partenerul sau copiii care te învață să îți schimbi modul in care te raportezi la cei din jurul tău, prieteni buni sau colegi pe care te bazezi. 

Recomandarea autoarei este să investim în relațiile care ne aduc bucurie și siguranță, să ne întoarcem la oamenii care ne-au oferit de-a lungul vieții alinare, sa eliminăm relațiile toxice și care ne produc insecuritate. Spune ea, puterea de vindecare a iubirii este uimitoare.

Așa că vă doresc din suflet vieți pline de iubire. Să aveți aproape toți oamenii relevanți, care vă aduc alinare, încredere în sine și bucurie. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: