Ce fel de cărți citiți?  1. Cărțile copilăriei, prima mare pasiune
  2. Descoperirea cărților în format audio
  3. Audiobook-urile și e-book-urile – reprezintă ele o alternativă la cărțile clasice?
  4. Trișez dacă ascult o carte în loc să o citesc?

1. Cărțile copilăriei, prima mare pasiune

Dragii mei,

daca vă imaginați că la 40+ de ani ați scăpat de lecturi obligatorii, vă înșelați. Vă confirm eu că ele există bine-mersi, și, mai mult, se citesc în fiecare seară.

Micul meu viitor inginer a făcut o pasiune din cartea Mașinile de construcții, tipărită de Editura NICULESCU, colecția prima mea enciclopedie. Eu nu sunt un fan al construcțiilor, după cum vă puteți imagina. Însă această carte m-a cucerit, și pe mine, prin grafică, prin modul în care este prezentată informația, prin succesiunea temelor abordate. De exemplu, știați că există excavatoare care cântăresc peste 1000 de tone? Sau care e diferența dintre un excavator și un buldoexcavator? Dacă nu, comandați cartea, vă garantez că o să vă placă.

Aventura noastră cu cărțile a început atunci când copilul avea cam șapte-opt luni. Stăteam amândoi pe covor sau pe salteluță și răsfoiam, ne uitam la imagini, îi arătam cu fac cocoșul, calul sau văcuța. Aveam o cărticică cu o fermă și niște mecanisme pe care, dacă le mutai de la stânga la dreapta, apăreau puișori din ouă.

La început doar dădea paginile, apoi, nici nu îmi dau seama cum sau când, a început să imite animalele respective. Și apoi să îmi ceară ce să îi citesc, să spună culorile, sau să numească obiectele.

Frumoase și multe au fost zilele noastre împreună cu cărticelele de bebeluși.

Prima libertate cartea i-a dat-o. Din când în când, dispărea. Așa mic cum era el, în costumul de bebeluș, mergând de-a bușilea, își căuta independența. Și o găsea în colțul dintre canapea și bibliotecă sau pe un fotoliu din dormitor, cu o carte în mânuță. Îmi era așa drag de el, știrb, blond, plin de cârlionți, cu soarele în păr și în ochi, își organiza momentul de reflecție.

Prima obrăznicie tot din cărți a învățat-o. O iubea fără măsură pe Lama Lama, care strigă Mami, vino imediat! Și de 100 de ori pe zi auzeam si eu, si vecinii, ca decibelii erau tare multi, Mamiii, binooooo!

Pandemia am trecut-o tot cu ajutorul cărților. Citeam câte patru, cinci, înainte de ora de somn de la prânz, alte patru-cinci noaptea, la culcare. De cele mai multe ori aceleași, uneori făceam jocuri de rol, alteori îl lăsam să le recite, să îmi citească el mie.

Până acum, cărțile ne-au fost mereu prieteni apropiați în călătoria asta, a educației lui, al cărui rezultat sperăm să fie un om drept, integru, empatic, cu bun simț și înțelegere pentru cei din jur.

2. Descoperirea cărților în format audio

În vacanța de vară am făcut mulți kilometri cu mașina, mii. Stătea liniștit în scăunel, se uita pe fereastră, cam o jumătate de oră. Apoi începea jocul eu văd cu ochișorii mei mici. Și vedeam păduri, ape, poduri, case, stâlpi, turnuri de telefonie. Dar ne plictiseam și de astea la un moment dat. E normal, obosește, vrea să se miște. Mă gândeam cum l-aș putea ține ocupat, fără prea multe jucării, care se împrăștie prin mașină și după care trebuie să mă aplec de 100 de ori. Am încercat cu teatru radiofonic și a fost un succes. Dar am ales ceva ce el cunoștea și iubea deja, Apolodor, pinguinul călător, scris de Gellu Naum.

De atunci l-am ascultat de zeci de ori și trebuie să recunosc că și mie îmi place foarte mult. O altă poveste care a prins foarte bine este Neghinita a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, bănuiesc că din cauză că personajul este tare năzdrăvan și se identifică un pic copilul cu el.

Spre surprinderea mea, atenția și concentrarea sunt în continuare prezente și la varianta audio a cărților. Se pierde, într-adevăr, o parte din informație, cea vizuală, însă îl văd fascinat de ceea ce aude. Mai mult, eu credeam că un audiobook o să îl adoarmă mai repede. Nici vorbă! Eu adorm, juniorul rămâne treaz până la sfârșitul poveștii.

Piața audiobook-iurilor este în creștere, cu o medie anuală anticipată de 26.4% din 2022 până în 2030, pentru a ajunge la 35.05 miliarde USD până în anul 2030 conform site-ului https://www.grandviewresearch.com/, care vorbește despre o piață cu un potențial imens, facilitat de accesibilitatea oferită de device-urile electronice, în special telefoane.

Tind să le dau dreptate, având în vedere că, atunci când lucrez ceva ce nu necesită toată concentrarea, când fac treburi prin casă și, mai ales când mă plimb, prefer să ascult ceva ce îmi aduce un plus de informație – un podcast sau un interviu cu o personalitate care îmi place sau o carte în format audio.

3. Audiobook-urile și e-book-urile – reprezintă ele o alternativă la cărțile clasice?

Acum mulți ani discutam despre cărți cu o prietenă foarte conectată la piața americană și la toate evoluțiile tehnologice de acolo.

Îmi spunea despre e-book-uri, că pentru ea asta înseamnă viitorul, cărțile în format fizic fiind perimate. Am fost revoltată, mi se părea ceva inimaginabil.

Însă am ajuns să apreciez acest format foarte mult de când timpul meu pentru lectură este foarte limitat.

Trebuie să recunosc, deși nu îmi face plăcere, că telefonul este peste tot cu mine.

Când citesc o carte în format electronic, dacă am zece minute libere, am timp să mă uit peste o pagină sau două.

Uneori, când citesc un text mai dificil, cititul electronic este benefic pentru înțelegere pentru că reiau aceeași pagină sau același paragraf de multe ori.

Însă mărturisesc sincer că niciodată nu mă voi bucura în mod autentic de un e-book primit cadou, în timp ce cărțile în format fizic sunt cea mai mare bucurie a mea.

4. Trișez dacă ascult o carte în loc să o citesc?

Un vis pentru mine este să îmi intre în cap, pur și simplu, cunoașterea.

Sunt anumite cărți pentru care nu am răbdarea sau aplecarea să stau să le citesc, dar care mi se par totuși foarte valoroase. Pentru acest gen de lectură, sunt ideale audiobook-urile. Eu îmi văd de treabă, cartea merge și ascult ceva ce îmi pune mintea la contribuție. Dacă am pierdut șirul sau ceva îmi atrage atenția în mod special, derulez și mai ascult o dată.

Dar oare înțeleg la fel de bine ca atunci când aș citi?

Se pare că acest subiect, al trișatului dacă asculți o carte în loc să o citești, a preocupat multă lume, făcând subiectul multor articole pentru publicații precum The New York Times, Washington Post, dar și al unor publicații specializate în educație și psihologie.

Așa că am căutat să văd care este relația dintre capacitatea de înțelegere și cărțile în format electronic, în special audiobook-urile.

Potrivit articolului Are Audiobooks As Good For You As Reading? Here’s What Experts Say din Time.com, care citează rezultatele unor studii privind înțelegerea textelor audio vs înțelegerea textelor scrise, se pare că, într-adevăr, pentru materialele complexe, care necesită o înțelegere aprofundată, este mai bine să citești cartea sau articolul respectiv. Însă pentru textele relativ ușoare, nu există o diferență foarte mare în înțelegere.

Techlearning.com citează un studiu care face o meta-analiză, adică studiază rezultatele obținute dintr-un număr mare de cercetări, care ajunge la concluzia că nu există o diferență semnificativă între un audiobook și cărțile clasice în ceea ce privește înțelegerea.

Mai mult, variantele audio facilitează accesul la cărți al unor categorii cu deficiențe de văz, al dislexicilor sau al persoanelor care fac naveta pe distanțe lungi.

Pentru mine, relevantă este totuși concentrarea.

Indiferent dacă ascult sau citesc un material de o dificultate medie, dacă o fac cu atenție, înțeleg. Dacă însă mintea îmi zboară în altă parte, voi înțelege doar jumătate și voi abandona pe parcurs.

Dacă încerc să învăț sau să rețin aspecte fine ale informației, printez și ordonez materialele, subliniez și fac notițe.

Eu încă nu sunt pregătită să înțeleg profund, la nivel știițific, un text pe suport electronic, fie el vizual sau audio.

Dar, în vacanța de iarnă, aproape toate nopțile le petrec citind beletristică pe telefon și în aproape toate plimbările pe care le fac de una singură mă însoțesc podcast-uri sau audibook-uri.

Sunt curioasă, voi ce preferați, să citiți sau să ascultați o carte?

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2022.

Publicitate

3 răspunsuri la “Ce fel de cărți citiți?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: