Răsfățul somnului sănătosIn fiecare seara, când ne punem în pat, pe cel mic îl apucă mâncărimea de nas. Reacția este destul de puternică și se repetă frecvent. Suspectăm că aceasta indică, de fapt, o ușoară alergie la praf și acarieni.

Am citit numeroase materiale despre cât de periculos este praful din interior, putând conduce la diferite boli, printre care se numără și astmul.

Așa că m-am hotărât să îmi cumpăr o pilotă nouă, de cea mai bună calitate, mai ales că, până în 13 noiembrie, Confort Merino are reduceri de 25%.

Am citit despre faptul că lâna este o alegere excelentă pentru dormitor. Este naturală, are o influență benefică asupra ritmului cardiac, ajută la termoreglarea corpului. Dar mai ales ne protejează de alergii. Se întreține ușor, simpla aerisire fiind suficientă. Fiind antistatică, nu atrage praful, iar textura naturală a lânii reduce mult riscul atragerii sporilor de mucegai.

La noi în casă, patul și așternuturile sunt de cea mai bună calitate, iar la capitolul curățenie nu facem rabat. Nu avem perdele sau draperii, covoarele sunt minimaliste, nu am făcut vitrină de expoziție de pahare sau trofee tocmai pentru a curăța cât mai ușor.

Atunci când am cumpărat patul, a fost cea mai scumpă mobilă din casa noastră. Și este în continuare. Ne-am dorit ceva încăpător, comod, cu o saltea inteligentă și așternuturi pe măsură.

Salteaua are o husă detașabilă pe care o ducem regulat la spălătorie, iar așternuturile le schimbăm săptămânal. Ne străduim să aspirăm și să ștergem praful cât mai des, iar fereastra jumătate de an este în permanență deschisă.

Țin la igiena somnului foarte mult. Se pare că o oră de somn în plus în fiecare noapte aduce mai multă bucurie în viața de zi cu zi a unei persoane decât o creștere a veniturilor cu 60.000 de dolari (Gretchen Rubin, The Happiness Project).

Greșeala mea a fost să cumpăr pilote și perne din materiale sintetice. M-am bucurat că se pot spăla, am crezut că așa va fi mai ușor să le menținem curate. Iar plapuma pe care o aveam de zestre de la mama, deși foarte bună, pe temperaturile astea înalte din București, stătea mai mult depozitată. Așa că am ales variantele la modă, pilotele din magazinele de mass-market.

Acum vreau să revin asupra deciziei. Deși sunt confortabile, nu sunt prea sănătoase. Acarienii, păianjenii microscopici care iubesc, și ei, paturile noastre, pătrund foarte ușor prin țesătură și își fac cuib acolo. Pe lângă faptul că mi se pare, psihic, greu de acceptat să împart culcușul cu atâtea ființe, fie ele și microscopice, sunt și foarte dăunători pentru sănătate. Frumoasele rezultate ale coabitării cu ei sunt alergiile, un somn de o calitate proastă și chiar astm.

Și cu sănătatea, mai ales a copilului, nu ne jucăm. El are o saltea cu fibre de nucă de cocos, dar îi place patul nostru, vrea să adoarmă alături de noi.

Sper că voi rezolva problema reacției alergice cu pilotele de lână Confort Lana de la Confort Merino.

Un alt motiv pentru care vreau să fac schimbarea de la fibre sintetice la lână este faptul că îmi doresc materiale naturale în preajma noastră, mai ales la somn.

Materialele sintetice ne-au invadat. Peste tot plastic. Natura este suprasaturată de el, dulapurile noastre le cucerește încet-încet, acum și paturile.

Îmi amintesc, imediat după Revoluție, nu știu de unde, mama a cumpărat un set de așternuturi tare la modă. Ale noastre de acasă erau cât se poate de clasice: albe, bumbac, brodate fețele de plapumă și de perne, cu dantelă cearșafurile.

Ne doream ceva mai fancy. Și mama a găsit cel mai chic set, mov, cu aspect satinat, cu niște flori foarte frumoase brodate pe fețele de pernă. Am fost foarte bucuroase când ni l-a dat prima dată. Dar doar atunci a fost folosit. Că era din plastic. Și aluneca, era incomod, nu ne plăcea senzația pe care o simțeam când ne băgam în pat. Abia acum mi-am dat seama că noi, de fapt, am dormit toată copilăria în lux. Aveam paturi albe de bumbac, perne de puf, plapumă de lână, aer de munte.  

În ceea ce privește înlocuitorii sintetici, înțeleg faptul că planeta are resurse limitate și că, pentru a putea să trăim cu toții cât de cât decent, trebuie să facem în așa fel încât să ne ajungă tuturor resursele.

Dar, pentru aceasta, în opinia mea, trebuie în primul rând, să le gestionăm mai bine. Să producem mai mult plastic înseamnă un risc enorm pentru planetă. Ne sugrumăm singuri în gunoaie. Iar, în plastic, viața noastră este una monotonă și de proastă calitate, asemeni materialului din care sunt fabricate aceste obiecte.

Apoi, faptul că hainele sunt ușor accesibile și inconfortabile, înseamnă că se urâțesc repede și, fiind ieftine, sunt foarte ușor de înlocuit. Ceea ce generează alți, mulți, munți de gunoaie. Industria de fast fashion este exasperant de poluantă, bazându-se, în același timp, pe exploatarea populațiilor vulnerabile din țările în curs de dezvoltare.

Alegerea unor materiale naturale poate avea beneficii în mai multe domenii. Lâna este un material pe care îl avem înscris în codul genetic. De atâtea mii de ani este folosită de oameni pentru a se îmbrăca, acoperi, încălzi. Tehnicile de procesare și utilizare au fost testate și rafinate mereu. În plus, ea este biodegradabilă, iar producerea ei nu înseamnă risipă. Sunt nepoată de cioban, vă rog să mă credeți că știu ce spun. Pentru că oile au și carne, dau și lapte, deci resursele pe care le consumă creează atât de multe beneficii.

Recent, am fost în vizită la părinți. Tata are o mică livadă undeva în câmp și am fost să o vedem îmbrăcată în toamnă. Pe pășunea din apropiere era un cioban cu oile lui. Își luase și soția și copiii, făceau picnic. Câinii stăteau leneși în apropiere. Aerul era strălucitor de curat, câmpurile la fel, mirosea a toamnă și a frumos. Iar oile pășteau liniștite. Acum, când mâ gândesc la lână, îmi dau seama ca provine dintr-un mediu atât de așezat și de seren. Chiar mă bucur mult să știu că, în dormitorul nostru, prin lâna plapumilor și pilotelor noastre, aducem ceva din această pace ancestrală. Cum altfel să ne reconectăm cu natura?

Tot scriind, m-am gândit mai bine. Dacă tot sunt reduceri, o să iau și o protecție de saltea.

Și noi, și copilul nostru, merităm să ne ocrotim somnul cu tot ce e mai bun.

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2022.

Sursa: Confort Merino

3 răspunsuri la “Răsfățul somnului sănătos”

    • L am scris cu plăcere. Mi se pare extraordinar că produceti plăpumi de lana atât de frumoase și că aduceți în atenție importanta materialelor naturale pentru sănătatea somnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: