Păstrăvăria Albota



Dacă sunteți într-o excursie în județul Brașov sau în apropierea Sibiului și aveți copii mici, recomand o vizită la Albota, o păstrăvărie – concept care vă va încânta.

Care este principala atracție?

Îți pescuiești singur peștele pe care îl cumperi. Bazinele sunt mari, în aer liber, situate în munte, într-un peisaj foarte pitoresc. Fiind pește de cultură, din abundență în bazin, toată lumea are șansă de reușită. Copiii, mai ales, sunt foarte entuziasmați de experiență.  

Cum se procedează?

In zona bazinelor este amenajată o căbănuță de unde, în schimbul unei taxe de 10 lei (august 2022) primești o undiță, un pahar cu momeală și o găleată.

Apoi te duci la bazine și îți încerci norocul. Cum spuneam, succesul este garantat.  

Pentru o taxă destul de mică, peștele este curățat și pregătit pentru transport.

Iar prețul și calitatea peștelui sunt bune, pot să confirm acest lucru din experiență pentru că noi cumpărăm frecvent păstrăv de la diferite ferme din zonă.

Ce altceva mai putem face la Albota?

De la bazine, în drumul spre restaurant, se trece pe lângă un loc de neratat vara, adică pe lângă un pârâu repede de munte pe marginea căruia sunt amenajate băncuțe pentru hidromasaj la picioare.

In continuare, părinții se pot relaxa la restaurant. Noi mergem mereu în august și ne așezăm la una dintre mesele de la umbră, din generoasa grădină de vară. Mâncarea este bună și sănătoasă, în proporție de 80% provenind de la fermele Albota, iar porțiile sunt generoase.

Copiii se pot juca la locul de joaca special amenajat, unde găsesc și leagănele, căsuțele și toboganele cu care sunt obișnuiți, dar și cuști cu iepuri, un foișor de observație, iarbă, pârâu, pietricele și, dacă îmi amintesc bine, găini în libertate.

Aceasta este experiența noastră, care facem frecvent o excursie de o jumătate de zi, atunci când suntem la bunici. Dar, văd pe site, că sunt mult mai multe atracții și, cine dorește, se poate și caza acolo.

Dintre acestea, amintesc:

  • micro-hidrocentrala proprie;
  • pășuni (> 1.000 de hectare), cu peste 2.000 de animale;
  • instalația proprie de tratare a apei și a apelor uzate;
  • ferma proprie cu vaci, bivoli, bovine Angus, capre, oi, iepuri, cai, măgari, etc;
  • brutărie proprie, afumătoare, măcelărie, atelier de prelucrat lapte și brânză;
  • două sere pentru legume proaspete și verdețuri;
  • un restaurant cu două terase și o mare grădină de vară;

Cum ajung acolo?

Din punctul de vedere al transportului, păstrăvăria este foarte accesibilă.

Este situată în apropierea DN1/E68, care leagă orașele Brașov și Sibiu, în apropierea intersecției de la poalele Transfăgărășanului dinspre Brașov.

Ce altceva mai putem face în zonă?

Ferma este  înconjurată de Rezervația Naturală Arpășel, muchia Albota și de vârful muntos „Vânătoarea lui Buteanu” (2507 m).

Transfăgărășanul, de asemenea, este foarte aproape, Cabana Bâlea fiind la câțiva kilometri.

Cei interesați să exploreze zona se vor bucura că afle că, la mai puțin de o jumătate de oră, se află și Castelul de Lut Valea Zânelor, de la Porumbacu, Mânăstirea Cisterciană de la Cârța și Castelul Brukenthal de la Avrig, Mânăstirea Sâmbăta de Sus sau Herghelia de cai lipițani de la Sâmbăta.  

Sau, dacă vă place aventura urbană, puteți vizita cele două orașe din apropiere, Făgăraș și Sibiu, amândouă cu o  bogată istorie și monumente atât de frumoase.


Lasă un comentariu