Mica librărie de pe Sena


de Nina George

Cartea scrisă de Nina George este, din punctul meu de vedere, o mică bijuterie și o mare declarație de dragoste pentru Franța.

Povestea este, în esență, despre iubire. Farmacistul de suflete trăiește în cea mai mare austeritate, timp de 20 de ani regretând aceeași femeie. Nu știe de ce a dispărut din viața lui, dar viața, viața cea vie, a dragostei, a plăcerilor, a emoțiilor, a bucuriei, a încetat odată cu ea cu plecarea ei.

Momentul în care în clădirea în care locuiește el vine o altă femeie, cu o poveste tristă, de trădare, și îi dăruiește acesteia o masă veche, e un punct de cotitură. Pentru că noua vecină îl trezește din amorțire și, mai mult, îl determină să citească ultima scrisoare din partea iubitei. O scrisoare în care află că ea l-a părăsit pentru că era pe moarte și îl cheamă să o ajute în aceste momente grele.

Doborât de emoții, pleacă cu mica sa librărie, instalată într-un vapor pe Sena. Excentricul său vecin, un scriitor foarte tânăr, celebru și copleșit de propriul succes, se urcă în ultima clipă pe barcă, mai degrabă fără voia lui Jean Perdu.

Începe, astfel, o mare călătorie. Atât geografic, cât mai ales emoțional. Sunt explorate gânduri, sentimente, sunt puse la îndoială acțiuni. Prietenia, dragostea, noile și vechile cunoștințe se află alături de ei pe acest drum al regăsirii.

Transpare, însă, în fiecare pagină a cărții, marea dragoste pentru Franța. Pentru noblețea oamenilor ei, pentru savoarea extraordinară a mâncării, pentru cultura ei, pentru peisaje și pentru mirosuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: