O chestiune de moarte și de viață


de Irvin Yalom și Marilyn Yalom

O excelenta propunere la reflecția despre moarte, dar mai ales despre viață este această carte.

Autorii sunt amândoi trecuți de 87 de ani. Marilyn este diagnosticată cu cancer și face față greu tratamentului. Irvin este alături de ea, dorind o sa o sprijine, de fapt încercând să cuprindă cat mai mult din frumusețea ei și din magia iubirii lor ce durează de peste 75 de ani.

Am vrut să las cartea din mână imediat ce mi-am dat seama care este tema. Mi se pare deprimant să citesc ceva atât de trist, lipsit de speranța și de interes pentru mine acum. Dar am trecut de bariera acestor gânduri și după 2 minute eram fermecată.

Stilul este extrem de personal și de cald, de o mare frumusețe și elegantă.  Pleacă de la premisa că o viață bine trăită nu este o viață din care îți e frică să pleci. Jalea e mai mare atunci când există regrete, când timpul a fost irosit. Și te face, în câteva fraze, să vrei sa elimini zgomotul din viața ta și să faci lucruri mărețe pentru a-ți aștepta senectutea cu seninatate și bucurie.

Relațiile din familie, care pare ca au devenit un laitmotiv pentru mine, sunt admirabile. Părinți care se sprijină reciproc, copii care fac eforturi împreună și pe rând să îi sprijine pe părinți, nepoți iubitori și împliniți. Zilele grele trec mai ușor cu acest sprijin, deplin apreciat și cu multă delicatețe sufletească acceptat de către părinți.

Dar oricât de mult s-ar sprijini pe copiii lor, în esență e lupta lor, a celor doi soți. Ei au grijă unul de altul, ei iau deciziile împreună, ei trăiesc marea tristețe de a se despărți și de a nu putea pleca de grija celuilalt.

Momentele în doi, bucuria unei zile petrecute admirând soarele la apus sau o emisiune de televiziune, amintirile, duioșia ținerii de mână de la15 ani până la 87 fac cartea sa îți lase un sentiment ca ai citit ceva ce seamănă cu o bijuterie extrem de rară și de delicată sau cu un apus magistral.

Impresionantă e și povestea de dragoste a celor doi protagoniști. Deși părinții lor aveau magazine foarte aproape unul de celalalt, copilăria le-a fost complet diferită. El a trăit într-un cartier periculos, deasupra magazinului tatălui, ea într-un cartier frumos și liniștit. Dar de când s au întâlnit, nu s-au mai despărțit până la moartea ei. S-au susținut și s-au stimulat reciproc. Citind, ai certitudinea că succesul lor, profunzimea operei, realizările de talie mondială sunt rezultatul acestei mari iubiri. Pentru că încrederea ceiluilat le-a oferit șansa să exploreze cele mai adânci gânduri și să își prețuiască toate gândurile și toate faptele.

În fața morții, supărarea cea mai persistentă a celor doi este că viața lor, lucrurile care au contat cu adevărat pentru ei, comorile adunate în ani de viata, vor deveni obiecte inutile pentru ceilalți.

Împreună cu ei, mor sau cad în uitare și obiectele pe care le au prețuit. Cărțile pe care le iubesc atât de mult, dar și obiectele decorative, bijuteriile, corespondența. Și oamenii, și amintirile. Împreună cu ea, care are memoria mai bună, moare o mare parte din el, care nu își mai poate aminti. Ce gând sfâșietor!

O teză pe care o lansează, pentru ca dr. Yalom este un om de știință, este ca murim din timpul vieții. Murim când ne uitam trecutul, când elemente esențiale din viața noastră dispar pur și simplu. Și marea frumusețe e sa fim capabili sa înțelegem ce importante sunt lucrurile pe care le-am creat. Și să înțelegem, deși am uitat, ca exista măreție în noi mai multa decât ne dăm seama.

Sunt utile și capitolele despre doliu și revenire, dar pe acelea nu le am mai înțeles la fel. Așa cum remarca Irene, una din clientele dr. Yalom, doar cine trece prin durere o poate înțelege. Și îmi doresc din suflet, dint tot sufletul, nici să nu ajung să le înteleg.

Am urmărit, apoi, interviul lui Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, cu dr. Yalom, pe tema cărții. Las link-ul, dar nu cred că face justețe cărții. Cătălin Ștefănescu este un om de televiziune de excepție, însă sentimentul cărții nu poate fi redat în vorbirea directă nici măcar de autorul ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: